sunnuntai 13. marraskuuta 2011

FF-isät

Isänpäivän kunniaksi voisinkin kirjoitella hieman Final Fantasy -isistä. En nyt aio käsitellä heitä kaikkia, heitä nimittäin on melkoinen määrä. Kirjoittelin itselleni listaa, joka kasvoi varsin pitkäksi. Siinä ei ole luultavasti edes kaikkia, koska en vanhempien Finaleiden hahmokaartia muista tarkasti.

Osa Finaleiden isistä on osoittanut olevansa kykenemättömiä ottamaan kunnollisen isän roolia. Näiden toiminta näyttää ajoittain jopa käsittämättömältä. Kaiketi heillä kaikilla on ollut syyt toimiinsa, mutta he onnistuvat silti aiheuttamaan vihaa ja puistatuksia pelaajassa. En aio kuitenkaan puhua heistäkään tänään. Isänpäivä on isän kunnioittamista ja muistamista varten, joten en ryhdy kaivelemaan negatiivisuuksia.

Sen sijaan päätin napata listaltani kolme sellaista isää, joiden uskoisin olevan ihan ok, ainakin jos heille annettaisiin mahdollisuus. Varmasti muitakin hyviä vaihtoehtoja on olemassa, mutta minä halusin tuoda nyt esille seuraavat kolme miestä.

Laguna Loire - Final Fantasy VIII

Laguna on Final Fantasy VIII:n päähahmon, Squallin, isä. Hän kuitenkin saa tietää isyydestään varsin myöhään. Squallin äiti kuoli synnytykseen, eikä Laguna ollut tuolloin paikalla, joten kukaan ei kertonut hänelle pojasta. Squall ja Ellone toimitettiin orpokotiin.

Vaikka Laguna ei ole ollut läsnä Squallin lapsuudessa, uskon, että hän olisi ollut hyvä isä. Hän oli aiemmin huolehtinut Rainesta ja Ellonesta erittäin hyvin. Voisin melkein veikata, että Laguna on puolittain pitänyt Elloneakin omana lapsenaan, vähintään hän on välittänyt tästä syvästi. Omaa poikaansa hän olisi oletettavasti rakastanut todella paljon. Hän on luonteeltaan ihminen, joka ei halua jättää rakkaitaan pulaan.

Lagunan läsnäolo olisi myös tehnyt Squallille hyvää. Siinä missä isä on välitön, rento ja huumorintajuinen, Squallista on orpokodissa ja Gardenissa kasvanut sulkeutunut jurottaja, joka ei osaa ottaa muiden tunteita huomioon. Jos hän olisi saanut kasvaa isänsä hoivissa, hänestä olisi voinut tulla toisenlainen. Uskon, että Laguna olisi voinut opettaa Squallille paljon siitä, miten elämään ja toisiin ihmisiin tulisi suhtautua.


Wakka - Final Fantasy X / Final Fantasy X-2

Wakka ja Lulu saavat Final Fantasy X-2:ssa pojan, jonka Wakka nimeää Vidinaksi. Tuoreen perheen elämää ei käsittääkseni pelissä kuvata erityisen paljon, en ainakaan itse muista kovin pitkiä pätkiä. Tosin kyseisen pelin pelaamisesta alkaa olla useampi vuosi, joten olen voinut jotain jo unohtaakin.

Joka tapauksessa, vaikkei Wakka ole suosikkihahmoni, jaksan uskoa hänen olevan esimerkillinen ja hyvä isä Vidinalle (ja jos hän hairahtuu, Lulu kyllä osaa pistää miehensä kuriin). Wakka kasvaa ihmisenä pelien aikana huomattavasti. Alkuun hän seuraa Yevonia sokeasti ja vihaa Al-Bhedejä suorastaan intohimoisesti, mutta myöhemmin hän alkaa nähdä asiat laajemmin. Jos hän alkuun onkin ärsyttävä rasisti, hän pääsee ylitse omista ennakkoluuloistaan ja ryhtyy tarkastelemaan toisia yksilöinä, ei vain tietyn rodun edustajina. Uskoisin tämän olevan asia, jonka hän vielä tulevaisuudessa opettaa pojalleen.

Lisäksi Wakka on hyväsydäminen ja haluaa tarpeen tullen piristää ystäviään. Hän ei aina siinä onnistu, mutta ajatuskin on tärkeä. Hän myös huolehti veljestään, Chappusta, kun heidän vanhempansa kuolivat. Hänellä on jo kokemusta vastuusta, jota jokainen vanhempi joutuu kantamaan. En ehkä itse opi koskaan pitämään Wakkasta, mutta uskon silti, että hän voi olla Vidinalle hyvä ja esimerkillinen isä.


Sazh Katzroy - Final Fantasy XIII

Sazh on Dajh'n yksinhuoltajaisä. Hänen vaimonsa kuoli kolme vuotta ennen pelin tapahtumia, ja hän on siitä lähtien huolehtinut pojastaan yksin. Valitettavasti Dajh'sta kuitenkin tuli Sanctumin l'Cie ja PSICOMin joukot sieppasivat hänet. Sazhin suurin eteenpäin vievä voima ja motivaatio selviytyä pelin aikana onkin yritys pelastaa Dajh. Hän asettaa poikansa oman hyvinvointinsa edelle, ja on valmis jopa uhraamaan itsensä PSICOMeille estääkseen Dajh'n muuttumisen Ciethiksi.

Mielestäni Sazh on erinomainen esimerkki välittävästä isästä. Lisäksi hän on luonteeltaan välitön ja eläväinen, hän osaa antaa anteeksi ja vaikuttaa varsin hyväsydämiseltä mieheltä. Vaikka hän saa tietää Vanillen osuuden poikansa kohtaloon, hän antaa nuorelle naiselle lopulta anteeksi ja pysyy edelleen tämän ystävänä.

Sazh ei ole hänkään lempihahmojeni joukossa, mutta esimerkillinen isä hän silti on. Hän on tasapainoinen ja huolehtiva. Onneksi hän sai pelin lopussa poikansa takaisin. Toivon, että he saavat jatkossa elää turvallista ja mukavaa elämää ilman suuria mullistuksia. Saa kuitenkin nähdä, mitä jatko-osassa tälle pienelle perheelle käy.


Siinä olivat nyt minun esimerkkini Final Fantasy -isistä. Olisitko sinä halunnut nostaa esille jonkun muun? Tai onko sinulla kenties omia suosikkeja tässä joukossa? Itse yritin nyt valita nimen omaan hyviä esimerkkejä, joiden tarinat ovat kuitenkin toisistaan poikkeavia.

2 kommenttia:

 1. Jechthän on malliesimerkki erinomaisesta, kannustavasta ja välittävästä isästä. :D En tiedä, olisko Tiduksesta tullut yhtään siedettävämpää hahmoa, vaikka Jecht olisi sen kasvattanut. Kuka muuten kasvatti Tiduksen? Pelikaani?

  Mitenhän muuten Squallin mielenterveyden käy, jos K:sta tulee sille äitipuoli?

  -N

  VastaaPoista
 2. Niin, kyllähän Jecht osittain on Tiduksen kasvatuksesta vastannut. Olisikohan kuusivuotiaaksi asti? Muistaakseni Jecht katosi Yunan aikaan kymmenen vuotta ennen peliä... tosin en kympistä ole niin kauhean hyvin perillä.

  Ja voihan se olla, että Tiduksen kasvatti tosiaan sen jälkeen pelikaani ;D

  Squall toteaa "Whatever" xD Tai sitten ei... tuo voisi olla jo sen tason juttu, että jopa järkyttäisi jätkäparan maailmaa.

  VastaaPoista