Ihanaiset naiset

Olen useampaan otteeseen puhunut kavereideni kanssa, miten FF-naisia voi luokitella selkeästi tiettyihin ryhmiin. Ehkä kaikki eivät mene niihin täydellisesti, joku voi jäädä luokitusten ulkopuolellekin, mutta joka tapauksessa läpi pelisarjan tietyt naistyypit näyttävät silti toistuvan. En lähde analysoimaan, onko tämä hyvä vai huono asia, mutta ajattelinpa käydä näitä tyyppejä joka tapauksessa hieman läpi.

Osa hahmoista menee minusta selkeästi yhteen kategoriaan, osa jää kategorioiden välille tai sopii jossain määrin esimerkiksi kahteen hyvinkin erilaiseen kategoriaan. Joka tapauksessa tämä nyt on vain oma näkemykseni ja hyvin karkea luokittelu kaiken kaikkiaan. Eri mieltä saa olla aivan vapaasti ;)

ADHD-tytöt

"I am the champion of the earth and the sky. I am the conqueror of evil. The single white rose of Wutai." - Yuffie Kisaragi [Final Fantasy VII: Dirge of Cerberus]

"He called me a liar and a loudmouth and a brat!!!" - Eiko Carol [Final Fantasy IX]

"Super-duper-ouch-ouch-item coming up!" - Rikku [Final Fantasy X]

ADHD-tytöt ovat hahmoja, joilla riittää aina virtaa ja intoa vaikka muille jakaa. He ovat innokkaita, äänekkäitä ja koheltavat menemään silloinkin, kun muut eivät jaksaisi enää. Usein he ovat sankarijoukon nuorimpia jäseniä. Heidän tarkoituksenaan on kaiketi toimia pelaajan näkökulmasta jonkinlaisena comic relief -hahmoina, mutta samalla he yrittävät piristää muita pelihahmoja omalla reippaudellaan.

Nämä tytöt pitivät meteliä itsestään, joidenkin mielestä jopa ärsyttävyyteen asti. Samalla he silti välittävät syvästi ystävistään ja ovat valmiita tekemään heidän puolestaan todella paljon. Esimerkiksi Rikku on syvästi kiintynyt Yunaan ja haluaisi pelastaa tämän keinolla millä hyvänsä. ADHD-tytöt saattavat vaikuttaa tyhjäpäisiltä koheltajilta, mutta ovat pinnan alla kaikkea muuta. Pitää vain osata katsoa riittävän syvälle.

Mielestäni tähän ryhmään kuuluvat:
- Rydia [FFIV]
- Porom [FFIV]
- Krile [FFV]
- Relm [FFVI]
- Yuffie [FFVII]
- Selphie [FFVIII]
- Eiko [FFIX]
- Rikku [FFX]
- Penelo [FFXII]
- Vanille [FFXIII]

Isosiskot

"Squall, it's not like everyone can get by on their own, you know?" - Quistis Trepe [Final Fantasy VIII]

"Yuna chose her own path. She knew from the beginning what it meant. All we can do is protect her along the way. Until the end." - Lulu [Final Fantasy X]

"I have discarded Wood and village. I won my freedom. Yet my past had been cut away forever. No longer can my ears hear the Green Word. This…solitude, you want, Mjrn?" - Fran [Final Fantasy XII]

Isosiskot huolehtivat kaikesta ja kaikista, heidän tehtävänsä on pitää langat käsissään ja tilanne hallussa. He ovat yleensä sankarijoukon vanhimpia naishahmoja. Tosin Final Fantasyissa päähahmokaarti on pääsääntöisesti varsin nuorta, mutta joka tapauksessa isosiskohahmo on muita vuoden tai parin verran vanhempi.

Nämä naiset ovat myös uhrautuvia. He tekevät paljon toisten puolesta, erityisesti rakkaidensa, vaikkeivät saisi mitään takaisin. Heillä ei ole kuitenkaan samanlaista tarvetta pitää itsestään meteliä kuin ADHD-tytöillä vaan he ovat pikemmin hieman hiljaisia taustavaikuttajia. Kun he sitten avaavat suunsa, heillä on pääsääntöisesti jotain fiksua, älykästä tai sarkastista sanottavaa.

Isosiskojen menneisyydessä tuntuu myös olevan usein jotain traagista tai kipeää. Esimerkiksi Lulu on menettänyt rakkaansa Sinille, Fran kaikki läheisensä jätettyään kylänsä. Kenties satuttavat kokemukset ovat kasvattaneet heistä sellaisia kuin he ovat.

Mielestäni tähän ryhmään kuuluvat:
(- Porom [FFIV])
- Terra [FFVI]
- Tifa [FFVII]
- Quistis [FFVIII]
- Freya [FFIX]
- Lulu [FFX]
- Fran [FFXII]
(- Penelo [FFXII])
(- Vanille [FFXIII])

Teiniprinsessat

"The Cecil I know would never whimper like this! The Cecil I love..." - Rosa Farrell [Final Fantasy IV]

"Hm. Like I thought, this wagon just isn't very cute." - Aerith Gainsborough [Final Fantasy VII: Crisis Core]

"Oh, I get it. You won't dance with someone you don't like. Look into my eyes: you're-going-to-like-me. You're-going-to-like-me." - Rinoa Heartilly [Final Fantasy VIII]

Teiniprinsessat ovat iältään yleensä ADHD-tyttöjen ja isosiskojen välistä. He voivat olla hemmoteltuja ja varsin itsetietoisia. Vaikka he eivät pidä itsestään yhtä kovaa meteliä kuin ADHD-tytöt, he osaavat tuoda ilmi oman erinomaisuutensa. Vaihtoehtoisesti myös tekopyhä käyttäytyminen käy, sillä he haluavat korostaa omaa hyvyyttään.

Nämä naiset manipuloivat muita mielellään, heillä on tapana kietoa mieshahmo (tai useampi) pikkusormensa ympärille ilman, että tämä edes tajuaa sitä. He saavat haluamansa tavalla tai toisella, he ovat jopa tottuneet siihen. He saattavat kyllä myös uhrautua muiden puolesta, mutta allekirjoittaneelle tulee vaikutelma, että senkin he tekevät vain kiillottaakseen omaa sädekehäänsä.

Teiniprinsessoilla on myös taipumusta itsekeskeisyyteen. Tästä hyvänä esimerkkinä on Aerithin vaatimukset Zackille uuden kukkakärryn tekemisestä, vaikka ensimmäinen oli jo ihan hyvä. Tai Rinoan huomautus siitä, että häntä tulisi kutsua prinsessaksi. Vaatimuksilla ei ole näköjään mitään rajaa.

Mielestäni tähän ryhmään kuuluvat:
- Rosa [FFIV]
- Lenna [FFV]
- Aerith [FFVII]
- Rinoa [FFVIII]
- Garnet [FFIX]
- Yuna [FFX]
(- Ashe [FFXII])
- Serah [FFXIII]

Äijät

"How bold you are! Just going to sneak in here and steal my ship, eh?" - Faris Schrewiz [Final Fantasy V]

"Give me a break!" - Paine [Final Fantasy X-2]

"Target's a target." - Lightning [Final Fantasy XIII]

Äijät ovat hieman harvinaisempia naishahmoja kuin edellä mainitut. Heitäkin on silti näkynyt Finaleissa sen verran, että olen kiinnittänyt asiaan huomiota. He ovat usein kokemustensa kovettamia ja vaikuttavat jopa välinpitämättömiltä, vaikkeivät sitä oikeasti olekaan. He vain pitävät kovaa ulkokuorta yllä, jotteivät toiset näkisi heidän haavoittuvaisuuttaan.

Nämä naiset suojelevat muita. He saattavat vaikuttaa siltä, että tekevät sen vastentahtoisesti, mutta oikeasti suojeleminen tulee heiltä luonnostaan. He eivät vain osaa välttämättä ilmaista tunteitaan kovinkaan selkeästi. Toisinaan vaikuttaa myös siltä, että he ajattelevat olevansa aina oikeassa ja toimivansa parhaalla mahdollisella tavalla, mutta todellisuudessa tarkastelevatkin tilannetta hyvin yksisilmäisesti. Heille voi olla vaikeaa myöntää olevansa joskus väärässäkin. Esimerkiksi Lightningilla menee todella kauan tajuta, ettei Snow oikeasti tarkoita mitään pahaa vaan he ovat oikeasti molemmat Serah'n puolella.

Äijät ovat hyviä taistelemaan, kovia ja jääräpäisiä. Silti heidän sydämensä ovat kultaa. Sanoisin melkein, että he ovat vain karkeampi muoto isosiskoista.

Mielestäni tähän ryhmään kuuluvat:
- Faris [FFV]
- Celes [FFVI]
- Beatrix [FFIX]
- Paine [FFX-2]
- Ashe [FFXII]
- Lightning [FFXIII]
- Fang [FFXIII]


Osa hahmoista on tosiaan sijoitettu nyt useampaan ryhmään. Laitoin hahmon nimen sulkuihin, jos minusta piirteet esiintyvät hänellä lievästi ja hän saattaa kuitenkin olla enemmän jotain toista hahmotyyppiä. Toisaalta ei kai mitään hahmoa voi täydellisesti istuttaa johonkin tiettyyn luokkaan, ainahan tällainen jaottelu on kovin karkeaa ja ehkä vähän teennäistäkin. Silti sitä on kumman hauska tehdä.

Täytyy lisäksi myöntää, että minulle oli vanhempien Finaleiden hahmojen sijoittelu hitusen vaikeaa. Vaikka olen kyseisiä pelejä pelannut, en kuitenkaan tunne niiden hahmoja ehkä tarpeeksi perusteellisesti. Siksi vanhempien osien kohdalla luokittelu on mennyt enemmän fiiliksen ja ensivaikutelman pohjalta kuin todellisen tiedon. Erityisesti näiden osalta olisi kiva kuulla muidenkin näkemyksiä ;)

2 kommenttia

  1. Teit siis postauksen tästä aiheesta. :D Kiinnostava kirjoitus, ja ainakin minun mielestäni jako osuu suurimmaksi osaksi nappiin.

    Täysin yksiselitteistä jakoa on tosiaan mahdoton tehdä, sillä hahmot saattavat liikkua kategoriasta toiseen ja päällekkäisyyksiä esiintyy, mutta karkeana jaotteluna tämä toimii oikein hyvin. Eikä tämä koske vain naishahmoja, vaan myös mieshahmot istuvat toistuviin stereotypioihin. On sankari, lapsuudenystävä, flirttailija, vanhempi ritari…

    Vaikka Finaleissa (ja muissa vastaavissa peleissä) tuntuvat pyörivän samat hahmotyypit, ei se kuitenkaan tarkoita, että kaikki yhteen ryhmään kuuluvat olisivat täysin samanlaisia. Itse löydän jokaisesta kategoriasta hahmoja, joista pidän paljonkin, mutta myös sellaisia, joista en välttämättä niin kauheasti välitä. Pelihahmot saattavat perustua stereotypioihin, mutta tärkeintä onkin se, miten he kehittyvät tarinan aikana.

    Minä olisin ehkä nimennyt teiniprinsessat Neito pulassa-arkkityypiksi, vaikka eipä sekään kuulosta yhtään positiivisemmalta. Jokainen listalla joudutaan pelastamaan vähintään kerran, ja heidän toimintansa määrittyy pitkälti (miespuolisen) sankarin kautta. Muutamilla listan hahmoista on kyllä onneksi vähän omaakin luonnetta. Manipulointia ja tekopyhyyttä en kyllä välttämättä allekirjoita, mutta jokainen tietysti tulkitsee asioita omalla tavallaan.

    Mitä vanhimpiin peleihin tulee, niin Rosan kuulumista tähän kategoriaan ei ainakaan voi kiistää. Hän taitaa olla yksi surullisimpia esimerkkejä kyseisestä hahmotyypistä, ja pelissä hänen funktionsa ei oikein ole mikään muu, kuin olla Cecilin (ja Kainin mielitietty). Lennalla sitä vastoin on jo hieman persoonallisuutta, olkoonkin, että myös hänet pelastetaan muutamaan otteeseen. Moni laskee Terran tähän kategoriaan, mikä ehkä osittain onkin totta, mutta vain pelin alkupuolella.

    Fariksen kuuluminen ”äijiin” on melko ilmiselvää, mutta Celes taas on mielestäni vaikeampi hahmo sijoittaa. Aluksi hän kyllä vastaa ryhmän kuvausta, mutta muuttuu matkan varrella melkoisesti. Pelin toisella puoliskolla Celes on se, joka kokoaa muut hahmot yhteen taistelussa Kefkaa vastaan. Lopussa hän heittäytyy vähän neidoksi pulassa, mutta ei sentään samassa määrin kuin Rosa, Rinoa ja kumppanit. ;D En silti menisi siirtämään häntä mihinkään toiseen kategoriaan.

    Krile ja Relm ovat aivan oikeassa ryhmässä, siitä ei ainakaan ole epäilystä.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista, Emmi.

    Siis totta kai miehistä voisi tehdä oman jakonsa. Voi olla, että joskus kirjoittelen siitä. En vain halunnut tunkea sitä tähän samaan postaukseen x)

    Tarkoitukseni ei myöskään ollut väittää, että kaikki tiettyyn ryhmään kuuluvat hahmot olisivat täysin samanlaisia. Heillä on yhteisiä piirteitä, mutta eivät he täydellisiä toistensa kopioita ole. Jokaisella on toki oma luonteensa ja omat erityispiirteensä.

    Neito pulassa olisi voinut olla myös sopiva nimitys kategorialle. Halusin kuitenkin käyttää yksisanaisia nimityksiä, joten lopulta päädyin teiniprinsessoihin, vaikkei se ihan täydellisesti ryhmää kuvaakaan ja voi tosiaan antaa pienen negatiivisen säväyksen. Tosin täytyy myöntää, että aika moni oma inhokkini kyseiseen ryhmään kyllä osuu...

    Mitä tulee manipulointiin ja tekopyhyyteen... se ei varmasti osu kaikkiin kyseisen listan hahmoihin, mutta minusta joidenkin kohdalla paistaa kirkkaasti läpi. Tosin tämä nyt on niitä tulkintakysymyksiä. Kun jo valmiiksi en pidä hahmosta, teen varmasti herkemmin negatiivisia tulkintoja kuin joku toinen.

    Celeksestä en muista juuri muuta kuin tämän äijäpuolen, mikä varmaankin johtuu siitä, etten ole pelannut kutosta loppuun enkä edes muista sitä alkua kovin hyvin. Menin hänen osaltaan hyvin pitkälti ensivaikutelman mukaan.

    Jeps, tarkoitus ei tosiaan ollut väittää hahmojen olevan täysin samanlaisia. Tyypittelystä huolimatta jokainen hahmo on totta kai omanlaisensa eikä pelkästään toisen kopio x)

    VastaaPoista