Final Fantasy XII:n Reddas - ilmapiraattien aatelinen

Reddas on salaperäinen ja suurisydäminen ilmapiraatti, jonka merkitys saattaa silti Final Fantasy XII:ta pelaavalta mennä ohitse. Hän on upea mies, joka joutui elämänsä aikana tekemään katkeria valintoja.

Postaus spoilaa hyvin paljon Final Fantasy XII:ta. Vastuu on sinun, jos päätät lukea.


Final Fantasy XII suorastaan vilisee mielenkiintoisia, mutta vähälle huomiolle jääneitä hahmoja. Näin The Zodiac Agen hiljalleen lähestyessä onkin mukava kurkistella yhden jos toisenkin hahmon taustoihin.

Tänään vuorossa on hahmo, joka esitellään vasta pelin loppupuolella ja josta en ole juuri kuullut kenenkään puhuvan. Kyseessä on ilmapiraattien kuningas Reddas, jonka pelaaja tapaa ensimmäisen kerran tunkeutuessaan Archadesissa Draklorin laboratorioon. Kuka on tämä salaperäinen mies ja mikä on hänen taustansa?

Reddas on mies, jonka elämä voidaan jakaa kahteen osaan: aika ennen Nabudiksen tuhoa ja aika sen jälkeen.


Entinen elämä korkea-arvoisena tuomarina


Ennen kuin Nabudis tuhoutui nethisiitin voimasta ja muuttui usvaiseksi suoksi, Reddasia ei ollut olemassakaan. Ei ainakaan tuolla nimellä. Sen sijaan oli archadialainen tuomari Foris Zecht, jolla oli omat joukkonsa johdettavanaan. Sen lisäksi Zecht toimi valtakunnan keisarin vanhimman elossa olevan pojan, Vayne Solidorin, rinnalla 8. laivaston johdossa. Hän oli siis erittäin korkeassa asemassa archadialaisessa hierarkiassa.

Noin kaksi vuotta ennen pelin varsinaisia tapahtumia Archadia oli hyökkäämässä naapurivaltioonsa, Nabradiaan, ja yhtenä tehtävänä hyökkäyksen aikana oli ryöstää valtakunnan aarre, Midlight Shard. Kyseessä oli nethisiitti, jonka muinainen kuningas Raithwall oli antanut ystävyyden ja liiton merkiksi Nabradian hallitsijasuvun haltuun. Kaksi muuta alkuperäistä nethisiittiä jäivät Raithwallin haltuun; toinen Rabanastren linnan aarrekammioon ja toinen Raithwallin hautaan.

Tuomari Zecht sai tohtori Cidiltä käskyn käyttää ryöstettyä nethisiittiä Nabudiksessa, Nabradian pääkaupungissa. Seurauksena oli valtava räjähdys, joka tuhosi koko kaupungin ja sitä ympäröivän alueen. Valtava määrä asukkaita kuoli ja alue muuttui elinkelvottomaksi. Zecht katui tekoaan välittömästi sen jälkeen eikä kokenut voivansa enää jatkaa uraansa. Hän jätti tehtävänsä tuomarina ja vannoi, ettei antaisi saman enää toistua.

Käytännössä tuomari Foris Zecht kuoli samana päivänä, kun Nabudis tuhoutui. Jäljelle jäi lainsuojaton rintamakarkuri, jonka ideologinen tehtävä oli pelastaa Ivalice nethisiiteiltä.

Uusi elämä ilmapiraattina


Tarina ei kerro, miten Zecht saapui Balfonheimin satamaan, mutta kun hän saapui sinne, hän näki nopeasti, ettei kaikki ollut kohdallaan. Korruptio kukoisti ilmapiraattien ja merirosvojen kaupungissa. Zecht hylkäsi vanhan nimensä ja otti itselleen nimen Reddas. Sen jälkeen hän alkoi työskennellä Balfonheimissa korruption kitkemiseksi ja muutamassa kuukaudessa sai poliittisen linjan ja käytännön muuttamaan suuntaansa. Hyvin pian hän oli noussut koko Balfonheimin johtoon piraattikuninkaana.

Kun Reddas oli vakiinnuttanut asemansa Balfonheimissa, hän pääsi työstämään oikeaa tavoitettaan. Hän halusi tietää lisää nethisiiteistä ja siitä, miten niiden käyttö voitaisiin estää.

Markiisi Ondore kiinnostui Reddasin toimista ja otti häneen lopulta yhteyttä. Ondoren johtamalla vastarintaliikkeellä ei ollut mahdollisuuksia tunkeutua Archadesiin, mutta yksittäisellä ilmapiraatilla oli. Niinpä markiisi pyysi Reddasia murtautumaan Draklorin laboratorioon, jossa uskoi olevan lisätietoa nethisiiteistä ja niihin liittyvästä tutkimuksesta.

Reddas otti tehtävän vastaan ja onnistuikin varastamaan tietoa uusista projekteista ja Archadian suunnitelmista, joita Cid ja Vayne olivat parin vuoden aikana masinoineet. Kuten sanottu, hän osuu laboratorioon samaan aikaan päähahmojoukkion kanssa. Hän erehtyy luulemaan Baschia Gabranthiksi, mutta väärinkäsitys selviää kuitenkin pian. Sen sijaan areenalle astelee kummankin yhteinen vihollinen: tohtori Cid.

Reddas yrittää hyökätä Cidin kimppuun siinä onnistumatta. Venat suojaa Cidiä ilmapiraatin miekoilta, mutta pelaajan joukot pystyvät kuitenkin käymään taisteluun. Taistelu päättyy, kun Cid karkaa paikalta ja ilmoittaa lähtevänsä nethisiittien perään Giruveganiin. Ilmalaivaton Balthier ja joukkion muut jäsenet päätyvät Reddasin kyydissä puolestaan Balfonheimiin, missä piraattikuningas kertoo keskustelustaan markiisi Ondoren kanssa.

Keskustelun jälkeen Vaan ja kumppanit päättävät suunnata Cidin perässä Giruveganiin. Ashe pallottelee mielessään vaihtoehtojaan, sillä nethisiittien tarjoama voima houkuttelee häntä. Reddas kehottaa prinsessaa muistamaan Nabudiksen kohtalon, muttei tarjoudu mukaan matkaan. Pelaajan suunnatessa toisaalle Reddas lähettää laivaston tutkimaan Draklorista löytämäänsä johtolankaa, jonka mukaan nethisiittien alkulähde saattaa löytyä Ridoranan vesiputoukselta.

Valitettavasti käy niin, ettei laivasto koskaan palaa eikä Cid koskaan saavu Giruveganiin. Sen sijaan Ashe on saanut jumalallisilta occurioilta kehotuksen leikata käyttöönsä lisää nethisiittejä niiden alkulähteestä. Tässä kohtaa Reddas päättää liittyä pelaajan tiimiin mukaan ja koko remmin matka käy kohti Ridoranan vesiputousta siitäkin huolimatta, etteivät edelliset sinne lähteneet tosiaan koskaan tulleet takaisin.

Putouksen laidasta löytyy saari, jolle on rakennettu korkea majakka. Sen huipulla odottaa Sun Cryst -kristalli, valtava nethisiitti, josta Raithwallkin aikoinaan lunasti omat palansa. Ashella on kaksi vaihtoehtoa: leikata lisää nethisiittejä omaan käyttöönsä tai tuhota Sun Cryst, jolloin kukaan ei saa enää kyseisiä kiviä haltuunsa.

Paikalle on saapunut myös tuomari Gabranth, jota vastaan pelaaja joutuu taistelemaan päästäkseen Sun Crystin luokse. Gabranthin lisäksi myös Cid on jo ehtinyt majakalle aikeinaan vapauttaa Sun Crystin sisäänsä imemä Usva ja käynnistää sillä Archadian mahtavin sotailmalaiva Bahamut. Cid onnistuukin aikeissaan ja Usva alkaa vuotaa ulos. Pelaaja joutuu taistelemaan myös häntä vastaan.

Kun Cid on voitettu, Ashekin on saanut päätöksensä tehtyä. Yhdessä Vaanin kanssa hän yrittää tuhota Sun Crystin, mutta Reddas näkee vapautuksensa tulleen. Hän ottaa Ashelta miekan, jolla kiven voi tuhota ja käskee muita poistumaan. Kun Vaan ja kumppanit ovat häipyneet paikalta, Reddas syöksyy kohti Sun Crystiä miekka käsissään. Seurauksena on suuri räjähdys, joka tuhoaa majakan yläkerran ja vie mukanaan myös entisen tuomarin ja piraattikuninkaan.

Suuri ja suoraselkäinen mies


Vaikka ilmapiraatit voidaan helposti mieltää rikollisiksi, Reddas on itse asiassa varsinainen suurmies ja ehdottoman suoraselkäinen kaveri. Hänen ajastaan Archadesin tuomarina ei pelissä kerrota paljoakaan, mutta uskon hänen kokeneen toimivansa oikein. Hän seurasi ylempiensä käskyjä ja ajoi oman kansansa etua.

Reddas ei tiennyt, mitä Midlight Shardin käyttämisestä seuraa. Kukaan ei tiennyt, sillä nethisiittejä ei ollut aiemmin käytetty. Tohtori Cid halusi testata kiven voimaa ja valjasti yhden tuomareista siihen tarkoitukseen. Arpaonni olisi kenties voinut osua jonkun toisenkin kohdalle, mutta toisaalta Reddas oli korkeassa asemassa ja siten luottamuksen arvoinen. Kunniallinen tutkimustehtävä sopi hänelle.

Kun ottaa huomioon Reddasin suoraselkäisen luonteen, on Nabudiksen tuhon täytynyt olla hänelle musertava kokemus. Hän aiheutti kansanmurhan, jolle mikään ei Ivalicella vedä vertoja. Toki hän teki sen tietämättömyyttään, mutta se tuskin syyllisyyden taakkaa poistaa. Moni olisi saattanut tuossa tilanteessa hukuttaa ahdistuksensa alkoholiin tai johonkin muuhun päihteeseen, etsinyt unohdusta keinolla millä hyvänsä. Reddas kuitenkin jatkoi suoraselkäisellä linjalla ja toimi toisin.

Kaikilla ei ole rohkeutta heittää elämäänsä romukoppaan. Korkea-arvoinen asema ja suuri palkkapussi painavat vaakakupissa paljon, mutta Reddas ei halunnut toimia arvojensa vastaisesti. Hän ei koskaan antanut itselleen anteeksi tapahtunutta ja halusi korjata edes osan tekemästään vahingosta estämällä samaa tapahtumasta uudestaan. Koko hänen loppuelämänsä oli tuon yhden tavoitteen eteen työskentelemistä, hän omistautui sille täysin.

Reddas löysi anteeksiannon vasta kuolemasta. Hän tiedosti olevansa Archadian vastaisessa taistelussa merkitykseltään vähäisempi kuin prinsessa Ashe, joten juuri hän tarttui miekkaan ja uhrasi itsensä kaikkien muiden puolesta. Siten hän vapautti itsensä syyllisyydestä ja soi vihdoin unohduksen armon itselleen. Hän teki rohkeamman teon kuin mihin moni muu pystyisi.

Kaiken kaikkiaan Reddas on upea mies, jolle olisin suonut onnellisemman kohtalon. Kaiken tapahtuneen jälkeen hän olisi ansainnut mukavat eläkepäivät Balfonheimissa, mutta siihen ei koskaan tullut mahdollisuutta. Hänen osansa on traaginen, pieni ratas Ivalicen politiikan koneistossa, mutta se on silti äärimmäisen merkittävä osa.

Lue myös:


Suuruudenhullu tiedemies - Final Fantasy XII:n tohtori Cid


http://www.pelit.fi/

PS. Tämän postauksen myötä aloitan noin kaksi viikkoa kestävän loman bloggaamisesta. Olen kuitenkin ajastanut blogiin postaukset keskiviikko- ja sunnuntaipäiviksi, joten luettavaa on tarjolla edelleen. Käytännössä loma tarkoittaa sitä, etten vastaile blogin puolella kommenteihin ennen kuun loppua.

Somea pyrin päivittämään myös loman aikana, joten halutessasi voit ottaa seuraavat somekanavat seurantaan:

Twitter: @Afeni84
Instagram: levelupblogi ja/tai afeni84

2 kommenttia

  1. Pelin juonesta en muista kyllä enää yhtään mitään, mutta muistan, että tykkäsin paljon Reddasin hahmosta! Hänellä oli mahtava luonne ja kiva asenne, ja hän oli superhyödyllinen siinä vaiheessa kun liittyi mukaan pelaajan joukkoihin. Kaikki ne huntit ja esperit, jotka sain hänen avullaan suoritettua ja keräiltyä! Plus Reddas on aika kuumis. Olen aina tykännyt näistä vähän vanhemmista herrasmiehistä ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Reddas on kaikin puolin kätevä ja hyödyllinen hahmo ja kuumiskin, vaikkakin muistelisin hänen vaaleanpunaisten housujensa herättäneen nuoremmassa minussa hitusen hilpeyttä. :D Enää niihin ei edes kiinnitä huomiota.

      Poista