Final Fantasy VII ja neliosainen tarinarakenne

Muutamaan vuoteen ei ole tullut blogattua, mutta nyt päätin pitkästä aikaa tarttua näppäimistöön. Olen tällä viikolla töitä varten pyöritellyt itäaasialaisen kishoutenketsu-tarinarakenteen käyttöä ja samalla on tullut mietittyä kuluttaamaani japanilaista viihdettä. Ajatuksiini nousi erityisesti Final Fantasy VII ja sen tulkinta kyseistä rakennemallia käyttäen.

Siispä päätin sitten jakaa ajatukseni myös blogin puolelle.

 

Siis mikä juttu?

Kishoutenketsu ei rakenteena välttämättä ole länsimaalaisille peliharrastajille tuttu käsitteenä, ainakaan kaikille. Menemättä sen suuremmin sen historialliseen syntyyn, se on neljästä osasta koostuva tapa luoda tarina ja sitä käytetään erityisesti Kiinassa, Koreassa ja Japanissa. Siispä monet japanilaiset lempipelisi saattavat hyvinkin pohjautua siihen, vaikket välttämättä ole koskaan tullut asiaa ajatelleeksi.

Rakenteessa on tosiaan neljä osaa: ki (aloitus), shou (kehittely), ten (käänne) ja ketsu (lopetus). Avaan jokaista osaa hieman samalla, kun pohdiskelen, miten alkuperäinen Final Fantasy VII -peli näitä toteuttaa. Sen sijaan en tässä postauksessa mene Remaken ja Rebirthin rakenteisiin, vaikkakin minulla on sellainen kutina, että myös ne saattavat hyvinkin pohjautua kishoutenketsuun.

Ja tähän väliin varoituksen sana. Vaikken käy pelin jokaista vaihetta yksityiskohtaisesti läpi, tämä postaus silti spoilaa pelin isot tapahtumat loppuratkaisua myöten. Lue siis ihan omalla vastuullasi. 

 

Aloitus

Kishoutenketsu-rakenteen aloitus maalaa kuvan maailmasta ja sen tilanteesta nostamalla esille kiinnostavia yksityiskohtia. Toisaalta se myös paljastaa hahmoista sen verran, että tarinan seuraaja pääsee perille heidän rooleistaan tarinan tässä vaiheessa.

 

Final Fantasy VII:n aloitus

 



  • Midgarin esittely
  • Keskeisten hahmojen esittely
  • Aavistus antagonistista

 

Midgar näytetään pelaajalle teollisuuden kehtona, jota Shinra-yhtiö hallitsee tuottamalla kaikille edullista makoenergiaa. Sen avulla saadaan yhteiskunta pyörimään ja työpaikkoja tavallisille tallaajille, mutta samalla riistetään planeetan elinvoimaa. Shinrassa on muutakin kyseenalaista: oma armeija supersotilaineen, ihmiskokeita suorittava tieteilijä ja tavoite löytää "luvattu maa", joka mahdollistaisi makoenergian entistä suuremman käytön.

Pelaajalle keskeisiä hahmoja ovat Avalanche-ryhmittymään kuuluvat ekoterroristit ja heihin liittyvä palkkasotilas Cloud, joka hyvin pian paljastuu yhden jäsenen, Tifan, lapsuudenystäväksi. Cloudin ja Tifan lisäksi keskiössä on joukon johtaja Barret ja myöhemmin mukaan liittyvä kukkaistyttö Aerith, jonka perimä on puoliksi planeetan muinaisen kansan puolelta. Tiettäväistä Aerith onkin viimeinen muinainen ja Shinra-yhtiön mielestä keino löytää luvattu maa.

Alku esittelee myös pelin antagonistin, Sephirothin, mutta hänestä emme tässä vaiheessa saa tietää paljoakaan. Sen sijaan hänestä lähinnä vihjaillaan, koska hän on kadonnut, ja hän jääkin uteliasuutta herättäväksi, joskin hieman kauhistuttavaksi mysteeriksi. Toisena vihjeenä antagonistista saamme kuulla Jenovasta, jonka osaa on jo kauan tutkittu Shinran pääkonttorilla. Alun aikana tuo osa katoaa. Sephiroth sen sijaan jättää jälkensä tornitaloon ja murhaa Shinran johtajan. Tästä todisteena on miehen ruumiissa töröttävä Masamune-miekka, jota Sephirothin tiedettiin käyttäneen.

 

Kehittely

Alkua seuraa kehittelyvaihe kishoutenketsu-rakenteessa. Se ei ole samanlainen kuin ensimerkiksi kolmen näytöksen mallin toinen näytös, jonka keskellä on suuri käänne. Kehittelyssä suurta käännettä ei ole vaan tilanteet seuraavat toisiaan, avaavat maailmaa ja hahmoja syvemmin ja etenevät luonnollisena jatkumona, joka vihjailee tulevasta hienovaraisesti ja toisaalta herättelee kysymyksiä siitä, mistä tarinassa onkaan kyse.

Kehittelyvaihe on pisin osa kishoutenketsun ympärille rakennettua tarinaa. Siihen siis mahtuu usein suurin osa tarinan kohtauksista.

 

Final Fantasy VII:n kehittelyvaihe


  • Lähtö Midgarista ja matka Kalmin kautta Junoniin
  • Soluttautuminen Junonin halki Shinran laivalle ja Jenovan kohtaaminen
  • Saapuminen Costa Del Soliin ja matkan jatkuminen Gold Saucerin kautta Cosmo Canyoniin
  • Nibelheimiin suuntaaminen ja totuuden oppiminen kaupungin nykytilanteesta
  • Matka vuorten kautta Rocket Towniin, pako Tiny Broncolla ja uusi vierailu Gold Saucerissa
  • Tieto mustasta materiasta ja sen jäljittäminen Muinaisten temppeliin
  • Sephirothin kohtaaminen temppelissä, jolloin hän ottaa Cloudin kontrolliinsa ja pakottaa luovuttamaan mustan materian hänelle
  • Aerithin ymmärrys omasta roolistaan, lähteminen Muinaisten kaupunkiin ja yritys suorittaa tehtävä
  • Aerithin kuolema, kun Sephiroth haluaa estää häntä toimimasta
  • Cloudin joukon matka halki lumisten vuorten kohti pohjoista
  • Sephirothin kohtaaminen

 

Koko tämän ajan tarina etenee luontaisella painollaan ja syventää pelaajan käsitystä hahmoista ja maailmasta. Kehittelyvaiheen kantavana teemana on Sephirothin jahtaus halki maailman, sillä hahmoille alkaa hiljalleen selvitä, että hän on elossa ja jopa Shinraa suurempi uhka kaikille.

Jos tarkastelisimme FFVII:ää länsimaalaisen tarinankerronnan sääntöjen mukaan, moni varmasti sanoisi Aerithin kuoleman olevan ratkaiseva keskikohdan käänne, joka vaikuttaa tarinan seuraaviin vaiheisiin. Sen sijaan kishoutenketsu-rakennetta katsomalla näin ei ole. Toki Aerithin kuolema on dramaattinen ja jopa shokkeeraava hetki pelissä, mutta toisaalta tähän mennessä pelaajalle on jo maalautunut kuva julmasta Sephirothista, joka on menettänyt kaiken inhimillisyytensä.

Näin ollen se, että Sephiroth surmaa Aerithin, ei olekaan keskikohdan käänne vaan kasautuneiden tilanteiden luonnollinen jatkumo. Aerith uhkaa Sephirothin suunnitelmaa nousta kaiken yläpuolelle mustaa materiaa hyödyntämällä, joten Sephiroth yksinkertaisesti hankkiutuu eroon uhasta. Ja koska Cloudilla ja kumppaneilla ei ole oikeastaan muuta mahdollisuutta, he jatkavat matkaansa yhä eteenpäin Aerithin kuolemasta huolimatta. 

Vasta kun joukkio kohtaa Sephirothin Pohjoisella kraaterilla, saavutetaan tarinan varsinainen yllättävä käänne.

 

Käänne

Kishoutenketsu-rakenteessa käänne ei tule tarinan keskellä vaan sen loppupuolella. Käänne voi olla yllättävä tieto tai esimerkiksi muutos. Se saa yleensä aiemmat tapahtumat näyttäytymään uudessa valossa ja vie siten myös tarinan uusille urille.

 

Final Fantasy VII:n käänne

 

  • Sephiroth on kuollut mutta hänen henkensä oli niin vahva, että jäi Elämänvirtaan
  • Hän kokoaa hiljalleen kehoaan uudelleen materiakuoressa päästääkseen lopulliseen tavoitteenseensa
  • Sephiroth kutsuu meteoriitin ja planeetta vastaa herättämällä Weaponit

 

Toki olemme jo tähän mennessä tarinan aikana oppineet, että Sephiroth on kadonnut. Cloudin kertomusten ja Nibelheimissä vierailun myötä olemme saaneet tietää, että Cloud uskoi käyneensä Sephirothin kimppuun Nibelheimin reaktorilla viisi vuotta sitten, kun Sephiroth sekosi. Tuon jälkeen Sephiroth olikin kateissa, mutta ilmestyi jälleen, kun päähahmot vierailivat Shinran konttorilla.

Käännevaiheessa Sephiroth väittää Cloudin olevan pelkkä klooni hänestä itsestään ja ettei Cloud koskaan ollutkaan Nibelheimissä. Tifa ei muista häntä nähneensä siellä, mikä vahvistaa Sephirothin kertoman. Cloudin mieli alkaa tämän seurauksena murtua.

Sephiroth käyttää tässä kohdassa mustaa materiaa ja onnistuu kutsumaan sen avulla meteoriitin, jonka on tarkoitus iskeytyä planeettaan. Planeetta puolestaan ottaa ohjat omiin käsiinsä ja kutsuu esille omat aseensa, joilla taistella vastaan: Weaponit. Maa murtuu, Sephiroth ja Cloud syöksyvät elämänvirtaan ja Barret pelastaa Tifan. 


Lopetus 

Käännettä seuraa vielä lopetus kishoutenketsussa. Lopetus summaa yhteen käänteen sekä aikaisemmat tapahtumat. Lopetus saattaa olla aukkoinen ja jättää asioita teoksen tutkailijan tulkittaviksi.

 

Final Fantasy VII:n lopetus


  • Meteoriitti uhkaa planeettaa samalla, kun Weaponit aiheuttavat uhan ihmisille 
  • Muu joukkio löytää Cloudin Mideelistä, jossa elämänvirta nousee maanpinnalle
  • Cloudilla on vakava makomyrkytys, joten Tifa jää huolehtimaan hänestä
  • Muu porukka jahtaa Shinran kanssa kilpaa jättimateriaa, jolla Shinra uskoo voivansa tuhota meteoriitin
  • Ultimate Weapon hyökkää Mideeliin, minkä seurauksena Cloud ja Tifa päätyvät elämänvirtaan
  • Elämänvirrassa Tifa saa yhteyden Cloudin alitajuntaan ja onnistuu järjestelemään hänen todelliset muistonsa paljastaen, että Cloud on oma itsensä eikä pelkkä Sephirothin klooni
  • Cloudin todellinen menneisyys selviää
  • Tifa ja Cloud pelastetaan elämänvirrasta ja he liittyvät takaisin muuhun joukkoon
  • Jättimaterian jahtaus jatkuu
  • Totuus Aerithin suunnitelmista paljastuu
  • Weaponit hyökkäilevät ja meteoriitti lähestyy edelleen
  • Lopulta Cloud ja kumppanit päättävät matkata Pohjoiseen luolaan ja laskeutua kohti planeetan ydintä siinä toivossa, että Aerithin suunnitelma voisi vielä olla toteuttavissa
  • Joukko kohtaa Sephirothin ja taistelee voitokkaasti häntä vastaan
  • Cloud romahtaa taistelun päätteeksi ja joutuu vielä kerran kohtaamaan Sephirothin toisessa todellisuudessa
  • Cloud voittaa ja planeetta pääsee puolustautumaan mutta meteoriitti on liian lähellä
  • Midgar tuhoutuu
  • Aerithin henki ohjaa elämänvirran työntämään meteoriitin kauemmas ja hänen taikansa tuhoaan sen lopulta
  • 500 vuotta myöhemmin Midgar on luonnon valtaama ja yksi Cloudin kumppaneista nähdään sen edustalla kahden lapsensa kanssa

 

Siinä missä tarina alkaa Shinraa vastaan kamppailuna ja kehittyy Sephiroth-jahdiksi, käänne muuttaa kaiken. Sephiroth onkin ohjastanut omaa jahtiaan saadakseen Cloudin tuomaan hänelle mustan materian. Sen kanssa hän muodostaa maailmalle niin merkittävän uhan, että maailman itsensä täytyy puolustautua. Samalla Cloud joutuu henkilökohtaiseen kurimukseen oman itsensä todellisen olemuksen suhteen, kunnes palaset lopetuksen aikana vihdoin loksahtelevat paikoilleen.

Lopussa palataan alun teemoihin. Shinra on tuhonnut planeettaa elämänvirtaa lypsämällä, mutta lopussa nähdään, että luonto pystyy nousemaan uuteen kukoistukseen. Pelaaja voi tehdä tästä haluamansa johtopäätökset, mitä maailmassa on kaiken jälkeen tapahtunut. 

 


Todennäköisesti joku toinen saattaisi jaotella tarinan vaiheet eri tavalla, mutta itse päädyin tällaiseen versioon tämän päivän aihetta aktiivisesti pohdiskeltuani. 

Mitä taas tulee bloggaamiseen, en uskalla luvata, että postauksia alkaisi nyt tulla jotenkin tasaisempaan tahtiin. Viime aikoina olen kuitenkin ehkä vähän kyllästynyt somen nopeuteen ja lyhyisiin postauksiin, joten voihan se olla, että välillä taas iskeekin innostus kirjoitella tänne jotain. Ehkä. Jos jokin peli herättää riittävästi ajatuksia.

Ei kommentteja