Final Fantasy -sarja alkaa olla pitkä kuin nälkävuosi. Jos pelisarjaan lähtee uutena pelaajana tutustumaan, voi olla, että on hankala päättää, mistä kohdasta hyppää sisään. Tässä postauksessa annan vinkkejä, joilla pulmaa voi lähteä ratkomaan.
Kuten sanottu tämä postaus on ensisijaisesti suunnattu uteliaille Final Fantasy -ummikoille, mutta toki sarjan vanhat fanitkin ovat tervetulleita lukemaan ja jättämään oman (mahdollisesti eriävän) näkemyksensä kommentteihin.
Kysymys, mistä Final Fantasysta pelaaminen kannattaa aloittaa, ei ole aivan helppo eikä vastaus ole yksiselitteinen. Vaihtoehtoja on erilaisia ja oikeaan valintaan vaikuttavat paljolti pelaajan mieltymykset.
Yksi asia sopivaa aloituspeliä valittaessa on kuitenkin varma (tätä kysytään minulta usein!): Final Fantasy -sarja ei ole jatkumo. Jos haluat pelata pelkän tuoreimman osan, sinun ei tarvitse tietää kerrassaan mitään 14 edellisestä pääsarjan pelistä. Anna mennä vain!
Osa pääsarjan peleistä on saanut jatkoa ja ne kannattanee pelata kronologisessa järjestyksessä. Tosin itse en kokenut kärsiväni suuremmin, vaikka pelasin ensin Final Fantasy VII:n (2), sitten Dirge of Cerberuksen (3) ja vasta sen jälkeen Crisis Coren (1).
Käyn tässä postauksessa erilaisille pelaajille soveltuvia vaihtoehtoja läpi.
Se oletettu valinta: Final Fantasy VII
(Saatavilla: PS1/PS2, PSP, PS Vita, PS3, PS4, PC, Android/iOS)Final Fantasy VII Remake |
Mikä on kaikkien aikojen suosituin Final Fantasy? Mihin verrataan kaikkia muita? Eikö juuri siitä kannattaisi aloittaa?
Vastaus on toki Final Fantasy VII. Varsinkin lännessä monet ovat aloittaneet Final Fantasyjen pelaamisen tuosta nimenomaisesta pelistä enkä minäkään ole poikkeus. Aikanaan FFVII olikin upea elämys niin grafiikkojensa kuin tarinansakin puolesta, mutta ajan hammas on puraissut sitä jonkin verran. Jos palikkamaiset hahmot ja aukkoinen juoni eivät haittaa sinua, voi se kuitenkin olla ihan hyvä valinta.
Vaihtoehto: Final Fantasy VII Remake
Toisaalta FFVII:stä on tulossa remake, joten kannattaa miettiä, pelaisitko mieluummin sen. Remake tarjoaa ainakin reilusti päivitetyn visuaalisen ilmeen, mutta myös taistelusysteemi on todennäköisesti hyvin erilainen kuin alkuperäisen active time battle, jossa seisotaan rivissä ja omat sekä viholliset saavat vuorotellen tökkäistä toisiaan miekalla.
Kysymys kuuluukin, haluatko ensin alkuperäisen elämyksen vai siirtyä suoraan päivitettyyn versioon?
Järjestyksen rakastajan valinta: Final Fantasy
(Saatavilla: NES, GBA, PS1/PS2, PSP, PS Vita, Android/iOS)Final Fantasy (GBA-versio) |
On joukko ihmisiä, jotka haluavat tehdä asiat oikeassa järjestyksessä. Jos tosiaan haluat näin toimia, Final Fantasy on se teos, johon tulee tarttua ensimmäiseksi. Omasta perfektionismin asteesta riippuen voi sitten valita, pelaako pelkän pääsarjan vai haluaako pelata myös kaikki jatko-osat ja spin-offit. Paljon muuta ei sitten hetkeen tarvitsekaan pelata, jos haluaa koko setin ahmaista.
Vaihtoehto: Final Fantasy IV
Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että skippaisin aloitusvaiheessa
kolme ensimmäistä, ellei nyt ihan välttämättä halua kokea sarjaa
autenttisessa järjestyksessä. Niiden sijaan aloittaisin Final Fantasy IV:stä, jossa mm. tarinaan on jo panostettu enemmän kuin edellisissä.
Retrovalinta: Final Fantasy VI
(Saatavilla: SNES, GBA, PS1/PS2, PSP, PS Vita, PS3, PC, Android/iOS)Final Fantasy VI |
Oliko Nintendo ja Super Nintendo aika pelaajan paras aikakausi? Eivätkö nykypelit tunnu miltään vanhojen klassikoiden rinnalla? Et kenties vaadi peleiltäsi realistista grafiikkaa ja orkesterimusiikkia vaan pidät spritejä viehättävinä.
Final Fantasy VI kamppailee usein parhaimman Final Fantasyn tittelistä VII:n kanssa. Siinä on monipuolinen hahmokaarti (osa salaisia hahmoja, jotka eivät tule juonen mukana tiimiisi) ja mielenkiintoinen tarina. Maailma henkii ainakin minulle steampunk-fiilistä ja pelissä sivutaan myös synkkiä teemoja.
Vaihtoehto: Final Fantasy IV tai Final Fantasy V
Final Fantasy IV ja V ovat itselleni tuntuneet kevyemmiltä ja valoisammilta peleiltä (vaikka niissäkin on omat synkkyytensä), joten kepeämpää tunnelmaa etsivät kenties löytävät oman aloituspelinsä jommastakummasta näistä. FFIV tarjoaa monipuolisemman pelitiimin ja loistavan tarinan. FFV:ssä puolestaan oman mausteensa tuo mielenkiintoinen ammattijärjestelmä ja kivat (mutta kovin vähäiset) hahmot.
Helppo ja mukava valinta: Final Fantasy IX
(Saatavilla: PS1/PS2, PSP, PS Vita, PS3, PC, Android/iOS)Final Fantasy IX (Remaster-versio) |
Haluatko Final Fantasyn, joka ei ole kovin vaikea ja joka tarjoaa mukavan tarinan? Visuaalinen ilme on nykypelaajan mittapuullakin nätti ja musiikki ilmeikästä? Kenties pieni satumaisuus on paikallaan myös?
Final Fantasy IX ei ole pelinä kovin vaikea. Taistelusysteemiin pääsee nopeasti sisään ja jos jaksaa hitusen grindata ei pomo-otteluiden pitäisi tuottaa päänvaivaa. Toki pelissä on omat haasteensa ja salaisuutensa, mutta pääjuonen pystyy kulkemaan melko mukavasti läpi. Ilmeisesti myös mobiili- ja pc-versioissa on mahdollista skipata grindaaminenkin, jolloin voi keskittyä nauttimaan tarinasta.
FFIX:ssä on muitakin hyviä puolia. Tarina ja hahmot ovat mukaansatempaavia ja rakastettavia. Peli on sarjan luojan, Hironobu Sakaguchin, oma suosikki, se Final Fantasy, jonka hän aina halusi tehdä. Siinäkin mielessä se on kokemisen arvoinen.
Peli sisältää viittauksia aiempiin Finaleihin (sekä muihin pelisarjoihin), jotka toki ensikertalaisella voivat mennä ohitse. Pelikokemusta se ei haittaa, mutta tietysti jos niitä haluaa bongailla, kannattaa pelata kahdeksan edellistä osaa ensin. Itse olin pelannut vain FFVII:ää ja FFVIII:aa ennen tätä enkä kokenut jääväni mistään paitsi. Päinvastoin on ollut jälkikäteen muita osia pelatessa kiva huomata, että "ai joo, tähän juttuun muuten ysissä viitattiin siinä kohtaa". Bongailu on siis toiminut minulla käänteisenä.
Silmäkarkkivalinta: Final Fantasy XV
(Saatavilla: PS4, Xbox One)Final Fantasy XV |
Haluatko visuaalista nautintoa? Ihastella upeita maisemia ja eläväisiä hahmoja? Onko sinulle tärkeää, että peli on visuaalisesti tämän hetken kärkikastissa?
Final Fantasy XV tarjoaa pelaajalle runsaasti silmäkarkkia. Pelin ympäristö on usein järisyttävän upea (vaikka silläkin on heikot hetkensä). Hahmoihin on myös panostettu ja he liikkuvat aidonoloisesti ja ilmehtivät myös paljon. Lisäksi aikaa on käytetty äärimmäisen aidon näköisten aterioiden loihtimiseen. Tässä on peli, jota kelpaa katsella.
Henkilökohtaisesti en tosin välittänyt pelin tarinasta ja hahmoista, mutta olen kuullut niistä myös paljon ylistäviä kommentteja. Makukysymyksiä, makukysymyksiä. Hahmojen osalta fanipalvelua kuitenkin on tarjolla tykkäsitpä sitten enemmän kummasta sukupuolesta tahansa.
Vaihtoehto: Final Fantasy XIII
Sanoisin vaihtoehtoiseksi silmäkarkkivalinnaksi Final Fantasy XIII:n. Kyllä, sillä alkaa jo olla vuosia takanaan, mutta hyvältä se peli silti näyttää! Maisemia kelpaa katsella ja nättejä ne hahmotkin ovat. Tämä on taas henkilökohtainen näkemykseni, mutta mielestäni FFXIII (ilman jatko-osiaan) tarjoaa tarinallisesti ja hahmollisesti paremman ja mielenkiintoisemman elämyksen kuin FFXV. Toisaalta se on putkijuoksu siinä missä FFXV:n maailma on avoin, mikä voi myös painaa vaakakupissa.
Erilainen valinta: Final Fantasy XII
(Saatavilla: PS2, remastered tulee ainakin PS4:lle)Final Fantasy XII: The Zodiac Age |
Ehkäpä et halua aloittaa ns. perinteisellä Final Fantasyllä vaan kokea jotain erilaista? Olisi silti mukava katsella ihan kivoja grafiikkoja ja päästä haastamaan itsensä?
Final Fantasy XII jakaa vahvasti sarjan fanien mielipiteitä. Jotkut pitävät sitä täytenä fiaskona, minulle se on suurta rakkautta. Pelissä on todella kaunis ja monipuolinen maailma, jossa jo yksinään riittää ihmeteltävää. Tarina ei ole ihan niin eeppinen kuin monessa muussa sarjan pelissä vaan enemmänkin poliittinen. FFXII on peli, jossa on hyvä osata nähdä taustavireitä ja lukea rivien väliä.
FFXII:stä on tulossa piakkoin remaster-versio The Zodiac Age, joten voit myös odottaa sitä, jos haluat päivitetyn visuaalisen ilmeen, uudenlaista haastetta tuovan ammattijärjestelmän ja uudelleen äänitetyt musiikit.
Vaihtoehto: Final Fantasy VIII
Toinen vedenjakaja lienee Final Fantasy VIII, jonka maailma on nykyaikaisempi kuin monen muun Finalin (okei, FFVII:nkin on). Taistelusysteemi on FFVIII:ssa perinteisempi kuin FFXII:ssa ja tarina sisältää sodan ja politiikan lisäksi selkeän rakkaustarinan. Juoni on ehkä jokseenkin vaikeaselkoinen, mutta siinä on omat mielenkiintoiset elementtinsä. Jos PlayStation 1:n aikaiset grafiikat eivät häiritse, voi FFVIII olla kivan erilainen FF-elämys.
MMORPG-valinta: Final Fantasy XIV
(Saatavilla: PS3, PS4, PC)Final Fantasy XIV |
Pelaatko lähinnä MMORPG:a? Onko sinulle yhdessä pelaaminen se juttu? Haluatko pelimaailman laajenevan ja tarjoavan aina vain uutta sisältöä?
Final Fantasy XIV oli floppi ilmestyessään, mutta A Realm Rebornin myötä nousi tuhkasta ja on nyt erittäin suosittu mörppi. Siinä on hyvä tarina ja loputtomasti tekemistä. Päivityksiä tulee säännöllisin väliajoin ja niiden mukana usein avataan lisää tarinaa ja lisätään haasteellisia pomotaisteluita.
En itse välitä MMORPG-peleistä oikeastaan ollenkaan, mutta siitä huolimatta olen FFXIV:n parissa viihtynyt uskomattoman paljon. Pelatessa on tullut tutustuttua ihmisiin ja yhteisössä on myös paljon sellaisia, jotka eivät muuten Final Fantasyja pelaa, mutta viihtyvät kuitenkin FFXIV:n parissa.
Vaihtoehto: Final Fantasy XI
Jos haluat kokeilla jotain vanhempaa, voit toki sukeltaa ensimmäisen MMORPG- Final Fantasyn pariin. Minä en ole sitä pelannut, joten en osaa siitä sen enempää kertoa, mutta silläkin on oma uskollinen ja innokas pelaajakuntansa. Vaikka pelillä on ikää, näyttivät serverit yhä olevan pystyssä tätä kirjoittaessa.
Muuten vain hyvä valinta: Final Fantasy X
(Saatavilla: PS2, PS3, PS4, PC)Final Fantasy X HD Remaster |
Eikö sinulla ole mitään erityistä perustetta, jonka mukaan haluaisit valita ensimmäisen Final Fantasyn? Haluaisitko silti kurkistaa sarjaa?
Voit toki poimia tuossa tapauksessa käteesi minkä tahansa osan, mutta sellainen muuten vain hyvä ja kiva valinta voisi kuitenkin olla Final Fantasy X.
Moni aloitti FF-uransa FFVII:stä, mutta hyvin moni on myös hypännyt sarjan pariin vasta PlayStation 2:n aikaan ja tarttunutkin ensimmäisenä Final Fantasy X:een. Tuttavapiirissäni on pelaajia, joille juuri FFX nostaa nostalgiahuurut eikä FFVII ole mikään juttu.
FFX tarjoaa monipuolisen hahmovalikoiman, josta jokainen voi löytää oman suosikkinsa. Tarina on eeppinen, mielenkiintoinen ja haikean surullinen, vaikka on onnellinenkin. Mukaan on mahtunut myös rakkautta ja ystävyyttä. Paketti on kokemisen arvoinen.
Löysitkö omasi?
Jäikö tästä postauksesta mitään käteen? Bongasitko Final Fantasyn, jolla lähtisit testaamaan pelisarjaa? Vai jäikö olo, ettet oikein vieläkään tiedä, mistä aloittaisit?
Kerro toki omat fiiliksesi kommenttilaatikkoon. Voit myös kertoa, mitkä ovat juuri sinulle tärkeitä kriteereitä peliä valitessa. Voin sen pohjalta yrittää tehdä vielä henkilökohtaisen suosituksen.
Lisäksi voit kertoa, jos toivoisit jostain tietystä Final Fantasy -aiheesta postausta. Pelisarja on suosikkini ja puhun siitä mielelläni, joten otan ehdotuksia vastaan.
Gamer-luokkakaveri ehdotti mulle aikanaan lukiossa Seiskaa ja kymppiä ja lainaskin ne. Seiska tarttu heti, hommasin sitten oman käytettynä, se on yhä kesken (kun ei ole kärsivällisyyttä aina grindata) ja samoin Dirge of Cerberus. Draama/tragedia-hakuisena (en siis real life) ne upposi heti. Kymppiä alottelin, mutta seinä tuli vastaan aika nopeasti liian hienostuneen systeemin kanssa ja en olisi päässyt yhdessä luolassa eteenpäin ilman kihlatun täysin ummikkona heittämää vinkkiä. Hän on aina se sivustakatsoja, kun ystävät näitä vastaavia pelaa. Se jäi sitten siihen, lainat tuli palautettua ja nyt hyllyssä on Seiskan ja DoC:n lisäksi X-2, 12 ja 13-2, joista 10-2 ja 12 on korkkaamatta ja 13-2 menossa uusintaan, kun töppäilin.
VastaaPoistaJoo, tuo grindaamisen tarve on kyllä sellainen, mihin moni saattaa turhautua. Siinä ei ole oikein oikotietä onneen, ellei sitten ole hillitön taktikoija ja pysty siten pieksemään bosseja kumoon. Itse en ole kyllä mitään low level -haasteita kokeillut, joten en tiedä, niiden vaikeudesta/helppoudesta.
PoistaKympin systeemit vaativat ehkä hieman perehtymistä. Itse töhmelsin sphere gridin kanssa huolella ensimmäisellä pelikerralla ja temppelien puzzle-tehtävät aiheuttivat harmaita hiuksia.
Kiva kokoelma sulle on kertynyt. Noissa riittää hetkeksi pelattavaa, jos vain jaksaa paneutua. :)
To Play -listas on varmaan jotain parikymmentä peliä noista Finaleista Need for Speedeihin ja kaverilta yksi lainassa (Transformers: Devastation), missä on yksi kenttä aivan ylitsepääsemätön... Lamborghini vauhteineen ja kaupungin kadut käytännössä esteratoja, tarviiko sanoa enempää...
PoistaTunaroin aikanaan myös sen sphere gridin kanssa, ihan pihalla, eikä Blitzballkaan muuten sujunu... Ja mä oon Jennille palveluksen velkaa siitä heti ekasta temppelipuzzlesta, ehkä siksi mä oon sen Poke-nettihelppituki. Mä tällä hetkellä yritän päästä ees levelille 65 Seiskassa, tosin ei hyvältä näytä, eikä Chocobotkaan oo oikeen mieltyneitä muhun et saisin kunnollisia breedattua, eli ei Knights of the Roundia vieläkään. Ohimosuoni tykyttäen nakutan menemään 20 leveliä alempana olevia vastustajia ja toivon, et pääsis joskus vähän paremmille tasoille, että voi hypätä kraateriin. ...toi kuulosti aika dramaattiselta...
Huh, ei taitaisi sujua multa tuo Transformers. :D
PoistaJokaisessa Finalissa on kyllä tosiaan omat juttunsa, mitkä joutuu opettelemaan. Sphere grid on lopulta aika simppeli juttu, kun vain tajuaa kerätä matkalta kaiken (eikä hyppiä taidoista yli, kuten allekirjoittanut suuressa viisaudessaan teki). Blitzballia en kyllä edelleenkään oikein jaksa pelata muuta kuin sen pakollisen juonen mukana tulevan matsin. Ei ole mun juttuni se.
Ihan hyvät levelithän sulla seiskassa kuitenkin on jo. :) Chocobojen breedaus on oma taiteenlajinsa, toivottavasti vielä pääset hyvään lopputulokseen sen kanssa. Tsemppiä!
Oma pelaamisjärjestys oli VII, VIII, IX kuten varmaan monilla. Sen jälkeen vedin VI ja sitten järjestyksessä I-V alkuperäisversioina. Ja siitä sitten taas järjestyksessä X-XV. Ja päivääkään en ole katunut :D
VastaaPoistaMä hinkkailin tosi pitkään osia VII-IX ja siirryin sitten niistä kymppiin. Vasta sen jälkeen tulivat nuo vanhemmat osat pala kerrallaan. Ja sitten taas nämä uudet olen luonnollisessa järjestyksessä pelannut.
PoistaJa mitäpä sitä katumaan. Sehän on vain hyvin käytettyä aikaa laadukkaiden pelien parissa. ^^